De trainingsopbouw vindt plaats op rustige en logische wijze in een volledig voor ingerichte Ving Tsun ruimte. Nieuwkomers worden vanaf het begin in de eerste vorm, de Siu Lim Tau geschoold. Dit is de eerste van de drie basisvormen, hierin worden stand, basistechnieken en de belangrijkste principes van het Ving Tsun aangeleerd.
Naast het trainen van de vormen, maakt partnertraining een groot deel uit van de lessen. Hier speelt het zogenaamde chi sau een belangrijke rol. Een stabiele stand, voetenwerk armtechnieken, stoot, reflexen, gedrevenheid, snelheid en het leren omgaan met kracht worden nu ontwikkeld. Eerder aangeleerde technieken worden in chi sau partnertraining, met een juist gevoel van timing en afstand, verder ontwikkeld. Het Ving Tsun maakt gebruik van bewegingen waarbij verdediging en aanval gelijktijdig plaatsvinden. Dit geschiedt rechtlijnig en doelgericht. Het zijn deze facetten die het Ving Tsun zo SNEL en DYNAMISCH maken.
Wanneer de basis goed is en technieken zowel met precisie als inzet kunnen worden ingezet, worden de chi sau drills vrijer (gwoh sau). Hierna wordt een aanvang gemaakt met het vrije gevecht (sparring). Naast de partner training wordt individueel getraind op de dummy, stootzaktraining en wapentraining.
Graduaties en examens kennen we in het Ving Tsun niet! Een van de sterkste punten van het systeem is de individuele toepassing naar persoonlijke mogelijkheden. Het Ving Tsun leert je om persoonlijke kwaliteiten, door gebruikmaking van principes, optimaal in te zetten. Dit is van veel meer waarde, dan het kopiëren van technieken, we zijn tenslotte geen robots!
Ving Tsun is een Chinese gevechtsleer die ongeveer 300 jaar geleden werd ontwikkeld. Na vele generaties was het de grootmeester Ip Man die dit systeem naar Hongkong bracht, waardoor deze zich over de hele westerse wereld kon verspreiden. Onder zijn studenten bevonden zich de beroemde Bruce Lee en de legendarische Wong Shun Leung. Wong Shun Leung was de bekendste vechter van het Ving Tsun-systeem en tevens hoofdverantwoordelijk voor de training van Bruce Lee. In 1983 begon Philipp Bayer zijn opleiding bij Wong Shun Leung in Hongkong en richtte in 1990 de Ving Tsun Kung Fu Association Europe op. Ed Blom begon zijn training bij Philipp Bayer in Duitsland.
Wong Shun Leung (1935 – 1997) was in Hong Kong de bekendste en meest succesvolle vechter van Ving Tsun Kung Fu.
Vroege interesse en ervaring: Wong Shun Leung groeide op in een omgeving waar vechtsporten alomtegenwoordig waren. Hij begon op jonge leeftijd met het bestuderen van verschillende stijlen en ontwikkelde al snel een passie voor vechten.
Ontmoeting met Ip Man: Zijn leven veranderde drastisch toen hij kennis maakte met Ip Man, de grootmeester van Ving Tsun. Ondanks een indrukwekkende overwinning op een van Ip Man’s leerlingen, werd hij uiteindelijk verslagen door de meester zelf. Deze nederlaag maakte hem bewust van de diepte en complexiteit van Ving Tsun en motiveerde hem om Ip Man als zijn leraar te vragen.
Intense training en succes: Onder leiding van Ip Man trainde Wong Shun Leung zeer intensief. Binnen korte tijd werd hij een van de beste Ving Tsun beoefenaars van zijn generatie. Zijn reputatie als een onverslaanbare vechter verspreidde zich snel door Hong Kong.
Relatie met Bruce Lee: Voor Bruce Lee was diens Si Hing (oudere Kung Fu broeder) Wong Shun Leung zijn grote voorbeeld. Bruce Lee wilde leren vechten en trainde daarom onder de begeleiding van Wong Shun Leung. Hoewel hij respect had voor Lee’s talent, was hij kritisch over diens benadering van het op persoonlijke kenmerken gebaseerde Jeet Kune Do van Bruce Lee.
Erkenning en nalatenschap: Wong Shun Leung wordt gezien als een van de meest beste en meest effectieve beoefenaars van Ving Tsun. Zijn nadruk lag op de praktische toepasbaarheid van de stijl en hij was bekend om zijn directe en no-nonsense aanpak. Na zijn overlijden in 1997 bleef zijn invloed op de Ving Tsun gemeenschap groot.
Philipp Bayer citeerde het beeldend: “Wong Shun Leung was een schoolvoorbeeld van een mens, die tot zijn kunst verworden is. Hij begon als een talentvolle vechter en bestudeerde de fysieke en psychische aspecten van het Ving Tsun en hij werd één met het Ving Tsun.”
Wong Shun Leung leeft voort in de vele Ving Tsun beoefenaars die hem als inspiratiebron zien.
Philipp Bayer voelde al vroeg een aantrekkingskracht tot Oosterse vechtsporten. In 1970 was het aanbod van vechtsystemen in Duitsland nog zeer beperkt. In de eerste plaats waren er scholen voor Japanse en Koreaanse stijlen.
Tot 1976 trainde hij Shotokan Karate, daarna beoefende hij succesvol Tae Kwon Do. In 1979 maakte hij kennis met een, toen nog als enige in Duitsland, stroming van Ving Tsun Kung Fu. De reactie van de Duitse vechtsportwereld op het Chinese vechtsysteem was vergelijkbaar met die op Jiu Jitsu, Karate, Judo en Tae Kwon Do. Door middel van verschillende demonstraties kon het systeem snel naam maken. De directheid van het vechtsysteem betekende voor veel actieve vechtsporters een nieuw begin. Ook Philipp was onder de indruk van zijn eerste ontmoeting en begon onmiddellijk met de training.
Een onverwachte uitdaging: Met het verlies van zijn linkerhand in de herfst van 1980 leek zijn Ving Tsun carrière ten einde. Zijn voormalige leraren waren niet bereid om met deze handicap om te gaan. Dit was voor Philipp geen reden om zich daarbij neer te leggen, integendeel…
Nieuwe richting in Hong Kong: Geconfronteerd met het verlies van zijn hand besloot hij naar Hong Kong te gaan. Na bezoeken aan verschillende leraren vond hij in januari 1983 Wong Shun Leung. Sifu Wong accepteerde de ambitieuze Duitse student niet in de traditionele zin. Hij ging serieus om met het probleem van een ontbrekende hand en paste de training daarop aan. Bovendien bood Wong Shun Leung een inzicht in de achtergrond van Ving Tsun, dat de illusies die in Duitsland waren gewekt, weerlegde en vragen kon beantwoorden. De logica, directheid en effectiviteit van het systeem, zoals vertegenwoordigd door Wong Shun Leung, brachten de eerder onbereikbare technologieën binnen het bereik van Philipp Bayer. De wilskracht, intensieve training en vele gesprekken leidde tot een krachtige leercurve bij Philipp.
Terug in Duitsland: Terug in Duitsland slaagde hij erin om veel serieus geïnteresseerden te overtuigen van de effectiviteit van Ving Tsun. Sommige scholen veranderden onmiddellijk onder zijn leiding. Om zijn kennis en vaardigheden uit te breiden en te completeren, reisde hij vele malen terug naar Hong Kong en nodigde hij Wong Shun Leung uit om naar Duitsland te komen voor het geven van lessen.
In 1990 richtte Philipp de Ving Tsun Kung Fu Association Europe op om het systeem dat hij van zijn leraar heeft geleerd authentiek over te dragen. Regelmatig vinden er in heel Europa seminars plaats onder leiding van Philipp Bayer.
Toewijding en passie: De energie die Philipp Bayer heeft toegepast om Ving Tsun internationaal de waarde te geven die het verdient, is bewonderingswaardig. Onder zijn Ving Tsun vrienden en leerlingen voelt hij zich comfortabel. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier hij beleeft aan het Ving Tsun. Zeer persoonlijk, met veel humor deelt hij zijn enorme kennis en uitzonderlijke vaardigheden.
Philipp houdt zich intensief bezig met het onderwijzen en verspreiden van het Ving Tsun systeem in Europa. Hij woont tegenwoordig op Menorca en reist de hele wereld over om seminars te geven.
“Mijn vechtsportreis begon toen ik als 16 jarige de wereld van martial arts ging verkennen. Sindsdien ben ik gefascineerd door de constante ontwikkeling die dit met zich meebrengt.
Mijn Ving Tsun / Ving Tsun training begon in 1982 bij Rob Vogel sr. Daarnaast beoefende ik Kickboxing, Muay Thai, Katori Shinto Ryu en Aikido. De ontmoeting met Wong Shun Leung en Philipp Bayer was een game-changer. Hun nadruk op effectiviteit, trainingsmethoden en constante verbetering heeft mijn visie op Ving Tsun en gevechtsleer compleet veranderd. Vanaf 1994 is Philipp Bayer mijn leraar. Hij onderwees een diepgang en effectiviteit die ik nergens ter wereld heb gezien. In 1996 had ik de unieke kans om mee te trainen in de school van Sigung Wong Shun Leung in Hong Kong.
intens en met plezier: De kennismaking, vriendschap en intensieve samenwerking met Philipp resulteerde in het gedurende 10 jaar volgen van privélessen in Duitsland en het tot op de dag van vandaag deelnemen aan seminars door geheel Europa. Elk jaar komt Philipp naar Nederland en Zoetermeer om lessen te verzorgen.
Ving Tsun heeft zoveel te bieden: We hebben een trainingsomgeving gecreëerd die ideaal is voor zowel beginners als gevorderden. Ik wil het Ving Tsun zuiver overdragen en mijn leerlingen helpen hun volledige potentieel te bereiken, zowel fysiek als mentaal. In al die jaren heb ik gezien dat het Ving Tsun op zoveel facetten bijdraagt en daadwerkelijk voor iedere leerling iets unieks heeft te bieden.
Leraar en leerling: Als gecertificeerd leraar en toegewijd student van Philipp Bayer ben ik gedreven om mijn eigen vaardigheden te verbeteren en mijn leerlingen te helpen en inspireren.
Ik ben trots op de enthousiaste en vriendschappelijke omgeving die we hebben opgebouwd en geniet ervan om mijn leerlingen te zien groeien en ontwikkelen. Of je nu een beginner bent of een ervaren beoefenaar, ik ben bereid om al je vragen te beantwoorden en te helpen doelen te bereiken.”